درباره کوچینگ بیشتر بدانیم:
کوچینگ ریشه در کلمهای دارد به نام «کاکس» که نام روستایی در کشور مجارستان میباشد، مردم این روستا در قرن 15 میلادی از طریق حمل کالا بین وین و بوداپست کسب درآمد میکردند تا اینکه فردی خلاق، کالسکهای را طراحی کرد که نسبت به کالسکههای دیگر بهتر، راحتتر و بیشتر کالا حمل میکرد و این کالسکهها به نام کالسکههای «کاکس» مشهور شدند؛ و بعداً در سراسر اروپا مورداستفاده قرار گرفتند و این واژه در انگلیسی تغییر شکل داده شد.
«کوچ» «coach» به کالسکههایی گفته میشد که مسافری را با هزینهای خاص جابهجا میکرند. رفتهرفته این کلمه به یک علم ترقی پیدا کرد و در حال حاضر در تمام کشورهای دنیا بهعنوان یک حرفه خوب و ارزشمند و یک علم کاربردی از آن استفاده میشود؛ اما کوچینگ در فارسی بیشتر به معنی مربیگری ترجمهشده است؛ اما به علت اینکه معنی و کارکرد مربی با کوچینگ متفاوت است درواقع باید کوچینگ را بهعنوان تسهیل گری «آسان گری» استفاده نماییم زیرا عملکرد آن فراتر از مربی میباشد.کوچینگ یک رابطه دوطرفه است که بین کوچ (مربی) و کوچی (مخاطب) در جریانی پویا است. کوچ به مخاطب کمک میکند تا با تمرکز بر اهداف انتخابشده به نتایج موردنظر برسد.
کوچینگ اعتقاد دارد تمام راهحل مسائل، مشکلات و خواستههای کوچی (مخاطب) در درون او قرار دارد.
هنر کوچ این است که بتواند با فرآیند خاص کوچینگ ازجمله ارتباط مؤثر، هدایت در مسیر درست، راهحل مشکلات فرد را با کمک خود فرد از درون او کشف و آنها را سازماندهی کرده و آنقدر کوچی را همراهی کند تا به هدف و راهحل موردنظر برسد. کوچینگ باور دارد به دلیل اینکه هیچکس بهتر از خود کوچی (مخاطب) خودش را نمیشناسد او از هرکسی به سطح تواناییها، سرمایهها، نقاط قوت و ضعف خود بهتر آشناست پس میتواند کمک زیادی به راهحلها و پیدا کردن سرنخها برای حل مشکلات نماید. کوچ (آسان گر) ها افرادی متخصص و باهوش هستند که به شما کمک میکنند به سطحی از آگاهی برسید که بتوانید مسائل خودتان را کشف کرده و از همه مهمتر راهحلهای آنها را پیدا کنید.
کوچها هرگز شمارا نصیحت نمیکنند، راهکار ارائه نمیدهند، پیشنهاد نمیدهند، نسخه نمیپیچند بلکه بهوسیله گوش دادن فعال به شما و پرسیدن سؤالات مؤثر، راهگشا و گرفتن بازخوردهای کمککننده که به شما کمک میکند، بتوانید با چیدن پازلهای درونی در کنار هم به سرنخهایی برسید و این سرنخها شمارا به نتیجه برساند. کوچها شمارا در مسیری قرار میدهند تا بتوانید افکار و پیچیدگیهای ذهن خود را خودتان سروسامان داده آنها را ساده و روشن نمایید.
سایر فواید و کمکهای کوچینگ:
- راهحلها و ایدهها را از ذهن خود مخاطب بیرون میکشد بهجای ارائه نظرات کلیشهای و همگانی
- تسهمیل عقیده نمیکند، راهکارهای ذهنی شخص را موردتوجه قرار میدهد
- راهنمایی نمیکند، فکر را به تفکر وامیدارد
- کوچینگ بسته به واکنش مخاطب قابلانعطاف و کارآمد است.
- نه تجویز میکند و نه دستور میدهد.
- از قضاوت به دور است و به افراد کمک میکند تا رشد و پیشرفت داشته باشند.
نکته جالب دیگر در کوچینگ به دلیل ذات علم کوچینگ که معمولاً نسخه نمیپیچد، مشاوره نمیدهد، راهکار به مخاطب آموزش نمیدهد؛ لزومی ندارد که کوچ در تمامی رشتهها که کار کوچینگ میکند متخصص و صاحب اطلاعات خاص آن رشته باشد بهطور مثال ممکن است کوچ در رشتهها و زیرمجموعههای مختلف کوچینگ ازجمله:
- کوچینگ کسبوکار
- کوچینگ رهبری
- کوچینگ شغلی
- کوچینگ ثروت
- کوچینگ معنویت
- کوچینگ ورزشی
- کوچینگ تحصیلی
- کوچینگ روابط و … دیگران را کوچک نماید.
کوروش سلطانی مدرس کوچینگ مدرسان