الن لنگر استاد روانشناسی دانشگاه هاروارد:
“ناهوشیاری چنان بین مردم رایج است که افراد خیلی کمی قدر هوشیاری را میدانند و یا از قدرت آن برای زندگی بهتر و سالمتر بهره میبرند.”
ما انسانها به خاطر ناهوشیاری و عدم توجه و دقت به موقع نسبت به مسائل و اتفاقات روزمره ممکن است بهای سنگینی پرداخت کنیم. هوشیاری در مفهوم عامیانه شاید خیلی راحت و آسان به نظر بیاید اما موفقترین انسانها هم گاهی غفلت میکنند. برای رسیدن به هوشیاری نسبی و کمتر آسیب دیدن باید دقت و توجه خاصی نسبت به مسائل روزمره داشت و از کنار هر مسئله و اتفاق، ساده و بیتوجه گذر نکرد.
ما باید نسبت به مسائل و اتفاقات روزمره زندگی آگاه، حساس و متوجه باشم که به اندیشههای نو خوشآمد گفته و دستهبندیهای جدید خلق کنیم. برای حل مسائل به راهکارها و نظر متخصصان متفاوت هم توجه داشته باشیم. گرایش به اطلاعات و نظرات نو و توجه به راهکارهای گوناگون موجب وسعت نظر و ارتقاء دامنه تفکر، تامل و افزایش شاخص هوشیاری میشود.
ناهوشیاری نقطه مقابل هوشیاری است؛ عدم توجه و آگاهی نسبت به مسائل و اتفاقات، ذهن بسته، تک سویه نگری، انقیاد فکری، بیفکری و تکیه برنگرشهای خاص، رفتارها و دستهبندی مشخص است. وقتی کسی ناهوشیار است همانند ماشینی است که قبلا برنامه ریزی شده و بر طبق ذهنیت از پیش تعیین شده عمل میکند.
ناهوشیاری منجر به پیروی کورکورانه از قوانین و قواعد میشود و حال آنکه در هوشیاری اگرچه قواعد و قوانین میتوانند راهنمای عمل ما باشند اما از پیش حاکم بر رفتار و اعمال ما نخواهند بود.
عناصر اصلی هوشیاری:
- نوجویی
- نوآوری
- انعطاف نظر و توجه به مسائل در لحظه است
منافع هوشیاری:
- بهتر زندگی کردن
- آسیب ندیدن
- ارتباط موثر
- کسب و کار پررونق
- کیفیت زندگی بالا
- سلامت روان
- جذاب بودن
- طول عمر بیشتر
- عملکرد بالا
- توجه به نیازهای واقعی و مبرم زندگی
۵ گام کاربردی برای بالا بردن سطح هوشیاری
- مسائل و مواردی را که بایستی به آنها و هوشیار باشید را حتما بنویسید.
- راههایی پیدا کنید که بتوانید به توجهات خود اهمیت دهید.
- پیگیریهای لازم جهت رسیدن به خواستههای خود را انجام دهید.
- برای خود لذتهایی در نظر بگیرید که مغز شما بداند در صورت توجه و هوشیاری فوایدی عاید میشود.
- در پایان هر روز لیستی از مواردی که نسبت به آنها هوشیار بودهاید را تهیه و مرور کنید.
هوشیاری مهارتی است که امروزه توسط روانشناسان و دانشمندان علوم انسانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. انسان امروزه به دلایل مختلف سطح هوشیاری پایین دارد، دقت نمایید خود ما در زندگی روزمره چهقدر نسبت به مسائل و رویدادهای اطرافمان توجه میکنیم، آیا اصلا لزومی دارد که متوجه باشیم؟
قطعا ما باید نسبت به رخدادهای مهم و تاثیر گذار زندگی خود هوشیار بوده و عدم توجه به این رخدادها باعث مسائل و مشکلات زیادی برای ما شده و ممکن است عواقب جبران ناپذیری برای ما داشته باشد بطور مثال اگر فردی نسبت به بیماری خود هوشیار نباشد ممکن است این مسئله باعث مسائل و مشکلات سلامت و حتی مرگ وی شود .